Breaking News

ПРЕТПРИЕМНИШТВО

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ВТОРА ЕМИСИЈА НА ГРАЃАНСКИ ОБВРЗНИЦИ

Шпаркасе Банка АД Скопје во својство на овластен директен учесник на аукциите на граѓански обврзници организирани од Министерството за финансии на Република Северна Македонија ги застапува физичките лица (државјани на РСМ) во процесот на издавање на граѓанските обврзници. Република Северна Македонија на 18.10.2023 г. објави проспект за издавање  граѓански обврзници …

Повеќе »

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денеска изнесува 105,63 евра за мегават час, на МЕМО 112,05 евра за мегават час

  Согласно податоците за движењето на цените на берзата HUPX во Унгарија за 20 октомври просечната часовна цена на еден мегават час електрична енергија (baseload) изнесува 105,63 евра/mwh, додека на Македонската берза за електрична енергија цената е 112,05 евра/mwh Цената на електричната енергија во текот на дневните часови (9:00 – …

Повеќе »

Втората граѓанска обврзница достапна во експозитурите на НЛБ Банка

Втората граѓанска обврзница што ја издаде Министерството за финансии е достапна во сите експозитури на НЛБ Банка низ земјава. Проспектот за втората емисија граѓански обврзници на износ од 600 милиони денари е веќе објавен,  а граѓаните можат да аплицираат за овој финансиски инструмент до 6 ноември до крајот на работниот ден, …

Повеќе »

Општина Аеродром се вклучува во општествено одговорната кампања на „Макпетрол“

Осумте основни училишта во Општина Аеродром ќе бидат дел од општествено одговорната и едукативна кампања на „Макпетрол“, „Крени глас против врсничкото насилство“. Учениците, но и родителите, ќе добијат едукативен материјал преку којшто ќе можат подобро да се запознаат со проблемот со булингот и неговите различни форми, а во секое од …

Повеќе »

Компанијата dm дрогерие маркт остварува нови рекордни деловни резултати во својата 11-та година на македонскиот пазар

Компанијата dm дрогерие маркт со промет од 2,45 милијарди денари и раст од 36,6 % одбележува 11 години деловно работење на македонскиот пазар. Во изминатата деловна година, најголемиот дрогериски ланец во Европа лансира нов ценовен концепт „Секогаш поволно“ на македонскиот пазар со кој се гарантира стабилност на цените во моменти …

Повеќе »

Извлечен е првиот „Гранд милионер“ за оваа година

Гранд Кафе веќе ја започна својата наградна игра наречена „Стани Гранд милионер”. Првиот Гранд милионер е веќе извлечен, а веќе на 6 ноември сите љубители на добро кафе кои испратиле код ќе учествуваат во второто извлекување, каде што еден од нив ќе стане вториот Гранд милионер за оваа година. Право …

Повеќе »

Во рамки на Школата за новинари се одржа настанот „Дигитална трансформација: Одговорност кон иднината на бизнисите“

Следењето на дигиталната трансформација како процес кој ги олеснува работните задачи и го подобрува квалитетот на живот, употребата на напредни дигитални инструменти за ефикасно управување со бизнисите, како и паметното користење на алатки кои работат со помош на вештачка интелигенција, беа само дел од темите за кои се дискутираше на …

Повеќе »

ПРЕДИЗБОРНИ ИГРИ (НА СРЕЌА)!

Како непишано правило, речиси пред секои избори, се актуелизира прашањето на игрите на среќа. Постојат дежурни критичари на легалните игри на среќа, кои со наративот дека младите стекнуваат зависност од излозите и рекламите на објектите, ја потхрануваат негативната перцепција на јавноста. Да биде иронијата поголема, таквите „независни активисти“ неретко се …

Повеќе »

Прва работилница во Општина Центар од кампањата на „Макпетрол“ против врсничкото насилство

Во скопското основно училиште „Димитар Миладинов“ денес се одржа првата од осумте работилници што се резултат на соработката меѓу „Макпетрол“ и Општина Центар во кампањата „Крени глас против врсничкото насилство“. Учениците имаа можност да се здобијат со знаења и со искуства поврзани со булингот, а добија и едукативен материјал наменет …

Повеќе »

Макстил со инвестиција од 9 милиони евра ќе ја зголеми енергетската ефикасност и безбедноста на производниот процес

Макстил со инвестиција вредна 9 милиони евра ќе внесе значајни промени за унапредување на производниот процес. Потпишан е договор за набавка и испорака на нова кружна странична ножица за сечење лим. Набавката на новата машина е во вредност од 6,3 милиони евра, додека целата инвестиција се очекува да достигне вредност …

Повеќе »