Breaking News

ФИНАНСИИ

CEFTA Week 2023: Електронската трговија и дигитализацијата играат клучна улога во развојот на пазарот на ЦЕФТА

  Конференцијата CEFTA Week 2023 наречена „e-CEFTA: Кликни, поврзи се и тргувај“, која собра околу 300 учесници и во живо и онлајн, се одржа денеска во Подгорица. Традиционалниот годишен собир на високи функционери од економиите на ЦЕФТА, Европската Унија и други регионални и меѓународни организации, заедно со претставници на бизнисот, …

Повеќе »

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денеска изнесува 98,76 евра за мегават час, на МЕМО 89,59 евра за мегават час

Согласно податоците за движењето на цените на берзата HUPX во Унгарија за 24 ноември просечната часовна цена на еден мегават час електрична енергија (baseload) изнесува 98,76 евра/mwh, додека на Македонската берза за електрична енергија цената е 89,59 евра/mwh Цената на електричната енергија во текот на дневните часови (9:00 – 15:00) …

Повеќе »

Костадиновска-Стојчевска за „Сребрена Тракија“: Го ползуваме најдоброто од минатото како културна вредност

Денеска министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска во Археолошкиот музеј-Скопје ја отвори ексклузивната изложба „Сребрена Тракија“, која ја оцени како впечатлива археолошка поставка која никого нема да остави рамнодушен. –Македонската публика има чест да го проследи во целост претставувањето на тракиската култура зашто изложбата во Скопје ги надминува, и по обем и по …

Повеќе »

Дали купувањето производи на рати има скриени трошоци и кои се тие?

    Купувај производи до 48 рати без камата! Со вакви огласи сме секојдневно бомбардирани по социјалните и електронските медиуми од трговците кои нудат продажба на бела техника, уреди за домаќинство, мебел и многу други производи. За огромен дел од населението ваквите понуди изгледаат примамливо бидејќи сметаат дека некој производ …

Повеќе »

Анкета: Што мислат граѓаните за природниот (фосилниот) гас?

 Дали природниот гас е енергетски спасител или скриен извор на ризици?  Центарот за истражување и информирање за животната средина, Еко-свест Скопје, во соработка со истражувачката агенција Индаго спроведе анкета која ги открива ставовите на граѓаните во Македонија за гасот како извор на енергија. Поголем дел од испитаниците иако не знаат …

Повеќе »

Индекс на отворени општини за 2022 година: 8 општини со задоволително ниво на отвореноста на Буџетите по третото мерење на Индексот

Здружението за истражувања и анализи ЗМАИ, веќе трета година ја мери транспарентноста, отчетноста, вклученоста и правичноста на општинските буџети преку Индексот за отворени општини (ИОО). Уште при креирањето на првиот ИОО претседателот на ЗМАИ Виктор, изјави дека индексот се прави со цел истиот секоја година да има подобар резултат. – …

Повеќе »

Целеска од Народната банка: Насоки за препознавање и управување со ризиците од климатските промени

„Насоките за управување со ризиците поврзани со климатските промени, подготвени во консултација со банкарскиот сектор, ги даваат основните елементи на управувањето со овие ризици. Тие треба да овозможат навремено идентификување и преземање соодветни активности за намалување или ублажување на негативните влијанија, вклучително и воспоставување соодветна организациска поставеност на управувањето со …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Побарувачката за станови забавува, дали цените ќе се намалат? 

Над 2000 евра за квадратен метар за нов стан во централното градско подрачје во метрополата. Цените на становите и годинава растеа но со забавено темпо во однос на лани , пишува Порталб.мк. На пазарот со недвижности веќе се регистрира тренд на забавена побарувачка на станови. Зголемена понуда , забавена побарувачка на станови … “Контактирајте …

Повеќе »

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денеска изнесува 67,20 евра за мегават час, на МЕМО 87,58 евра за мегават час

Согласно податоците за движењето на цените на берзата HUPX во Унгарија за 3 ноември просечната часовна цена на еден мегават час електрична енергија (baseload) изнесува 67,20 евра/mwh, додека на Македонската берза за електрична енергија цената е 87,58 евра/mwh Цената на електричната енергија во текот на дневните часови (9:00 – 15:00) …

Повеќе »

Доновска-Гечева од Народната банка: Банките се обврзани да ги информираат граѓаните за надоместоците за платежните услуги

Преку информативен документ за надоместоците за платежни услуги, со податоци во стандардизирана форма, банките и штедилниците, односно сите даватели на платежните услуги, се должни да ги информираат граѓаните за трошоците коишто им ги наплаќаат. Ова е пропишано со новиот Закон за платежни услуги и платни системи, како и со подзаконските …

Повеќе »