Breaking News

НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Емисиите од работата на Цементарница УСЈЕ се под граничните вредности определени со Закон

Од 2007 година, емисиите на Цементарница УСЈЕ се мониторираат 24 часа, 365 дена во годината од страна на независен, автоматски систем за мониторинг (вкупна прашина, SO2 и NOx), кои се контролирани од страна на надлежните органи. Компанијата не е во можност на каков било начин да влијае врз резултатите. • …

Повеќе »

На МБУ се одржа предавање на д-р Муктедар Кан, универзитетски профеор од САД

Меѓународниот Балкански Универзитет во Скопје беше домаќин на еден од највлијателните американски академици во областа на компаративната политика, меѓународните односи и политичката теорија, проф. д-р Муктедар Кан од Универзитетот во Делавер, кој одржа предавање на тема „Хегемонијата на САД и глобалниот поредок поддржан од САД, предизвик како никогаш досега“. „САД …

Повеќе »

Одржан првиот форум за Персонализирана медицина и геномско профилирање: Унапредување на персонализираната медицина во пракса

Во организација на МАНУ – Истражувачки центар за генетско инженерство, Медицинскиот факултет и Фармацевтскиот факултет при УКИМ и Фармацевтската компанија Рош се одржа форумот за Персонализирана медицина и геномско профилирање. Се дискутираше како да се унапреди персонализираната медицина во пракса. Поврзаноста на генетиката на канцерот со персонализираната медицина, интегрирање на …

Повеќе »

Отворен конкурсот за стипендиите „Борис Трајковски“ за школување во меѓународно училиште „Нова“

На 22 ноември почнува конкурсот за стипендиската програма „Борис Трајковски -НОВА“ со која се покриваат трошоците за четиригодишно средно образование во меѓународното училиште „НОВА“ во Скопје почнувајќи од учебната 2024/25 година. Стипендиите ги доделува училиштето „НОВА“, во соработка со фондацијата „Борис Трајковски“, при што ќе бидат доделени три целосни и …

Повеќе »

Училиштата од Ѓорче Петров се приклучуваат во кампањата против врсничко насилство на „Макпетрол“

Шест основни училишта од скопската општина Ѓорче Петров стануваат дел од општествено одговорната кампања на „Макпетрол“ насочена кон решавање на проблемите поврзани со врсничко насилство меѓу децата и младите. Преку едукативната кампања „Крени глас против врсничкото насилство“, „Макпетрол“ во овие училишта ќе организира работилници што ги води психотерапевт со практично …

Повеќе »

Проф. д-р Лутфи Сунар избран за нов ректор на Меѓународниот балкански универзитет

Проф. д-р Лутфи Сунар е избран за нов ректор на Меѓународниот балкански универзитет во Скопје. Новиот ректор најавува ново поглавје во работењето на универзитетот, со цел промовирање и воспоставување квалитетно високо образование според највисоките стандарди што ќе донесе успех и нови иновативни постигнувања како за МБУ, така и за тековните и идните студенти. …

Повеќе »

ИНРЕКОМ КОМЕНТАР: МАКЕДОНИЈА ОСТАНУВА ВО ОКОВОТ НА ПОЛИТИЧКИ КОМФОРМИЗАМ ВО ПОГЛЕД НА ДИГИТАЛИЗАЦИЈАТА И МЕДИУМИТЕ

Институтот за развој на електронски комуникации ИНРЕКОМ и оваа година го следи и анализира европскиот извештај во поглед на поглавјето 10 за дигиталната трансформација (порано познато како информатичко општество) и медиумите, како и во делот на слободата на изразување во делот на фундаменталните права и слободи. Годинешната оценка за подготвеноста …

Повеќе »

Прв национален симпозиум на млади лекари на 10 и 11 ноември во „Мериот“

    Првиот национален симпозиум на млади лекари во организација на Здружението на лекари специјализанти „ЗЛС Скопје“ ќе се одржи на 10 и 11 ноември во хотел „Мериот“ во Скопје и на дводневната програма свое предавање ќе одржат експерти од Македонија, како и предавачи од други држави. Целта на овој …

Повеќе »

Објавена книгата „Книжевна мапа на Скопје“ од Моника Илкова

Во издание на Центарот за култура и културолошки студии е објавена книгата „Книжевна мапа на Скопје“ од Моника Илкова. Исцртувајќи, односно испишувајќи книжевна мапа на Скопје и движејќи се по неа, во оваа книга, Илкова успева да го истражи феноменот на урбофилијата, чувствувањето на градот во македонската книжевност. Во книгата …

Повеќе »

На МБУ се одржа предавање на Дејвид Кусума од Светската организација за дизајн

Меѓународниот балкански универзитет е член на Светската организација за дизајн во образовната категорија, меѓу над 200 организации од целиот свет. На Меѓународниот балкански универзитет во рамките на настојувањата за унапредување на образовниот процес што подразбира организирање предавања на познати и докажани експерти од различни области, вчера се одржа предавање на …

Повеќе »