Breaking News

ЕКОНОМИЈА

Промотивна конференција за прекуграничниот проект „ЦБЦ еквилајзер за пол и возраст на работните места“

Фондацијата за менаџмент и индустриско истражување – МИР денеска организира промотивнаконференција за прекуграничниот проект „Премостување на родовиот и возрасниот јаз на пазарот на труд преку градење капацитети и промовирање на нови можности за вработување во прекуграничниот регион (ЦБЦ еквилајзер за пол и возраст на работнитеместа)“. Проектот ќе го имплементира Фондацијата …

Повеќе »

Доделување грантови од третиот повик на Регионалниот фонд за предизвици

Регионалниот фонд за предизвици (РЦФ) денеска официјално ќе ги додели грантовите на добитниците од третиот повик, за стручно образование и обуки изработени во соработка помеѓу претпријатијата и установите за стручно образование и обука во регионот.  На настанот што ќе се одржи во просториите на Стопанската комора на Северна Македонија, ќе …

Повеќе »

Минималната синдикална кошница за април 60.212 денари, зголемена за 1.214 денари во однос на март

Минималната синдикална кошница за април изнесува 60. 212 денари и е за 1. 214 денари повисока отколку во март годинава кога беше 58. 998 денари. Со изнајмен стан од 60 квадратни метри, пак, изнесува 75. 587 денари, соопшти Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ). Според пресметката на ССМ, од минималната …

Повеќе »

Цената на лебот засега е стабилна и нема да се менува, велат од Агро-бизнис комората при ССК

Неизвесно е што ќе се случува со војната во Украина и на Блискиот Исток која директно се рефлектира врз цената на нафтата. Не се знае ниту каква ќе биде жетвата во Русија и Украина и што ќе се случува со производството на жито. Но, во овој момент цената на лебот …

Повеќе »

ССК: Кога ќе прогласите неработен ден во среда, негативно сте ја решиле цела недела

Бизнисот не бил консултиран за владината одлука – приватните компании да не работат утре и на 8 мај, за време на претседателските и парламентарните избори.  Според Сојузот на стопански комори (ССК), тоа што среда е неработен ден, негативно се одразува и врз останатите четири дена во неделата. -Со нас, конкретно, …

Повеќе »

УЈП: Се продолжува рокот за поднесување на ДДВ-04 пријавите до 26 април 2024 година

Управата за јавни приходи соопшти дека пропишаниот рок за поднесување на Пријавите за данокот на додадена вредност “ДДВ–04“  кој истекува на 25 април 2024 година, се продолжува за еден ден, односно, краен рок за поднесување на пријавите ДДВ – 04, ќе се смета 26 април 2024 година. Како што појаснуваат …

Повеќе »

Кросе: Статистичките податоци на Народната банка се во согласност со највисокиот статистички стандард на ММФ

Народната банка квалитетно, навремено и транспарентно ја извршува статистичката функција, што е од витално значење за обезбедување на макроекономската стабилност, водењето на монетарната политика, како и за носењето квалитетни одлуки од страна на носителите на економските политики, било истакнато на состанокот меѓу гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, вицегувернерот Фадил …

Повеќе »

Николоски: Во изминатите четири години менаџиравме криза, економијата доаѓа во фокусот

Економијата беше и останува врвен приоритет за Владата. Очекувањата кои беа споделени и на состаноците со ММФ и Светска банка се декакризата е во најголем дел надмината и може да се фокусираме на економски раст и да ги постигнеме посакуваните стапки на раст, истакна заменик министерот за финансии Филип Николоски, …

Повеќе »

Стопанска комора: Регионална соработка за подобра интеграција во ЕУ

Стопанската комора на Северна Македонија во рамки на проектот „Поддршка на приватниот сектор за регионална интеграција“, што го реализира во партнерство со УСАИД, е дел од регионалниот настан „ПИТ Северна Македонија 2024“. -На настанот, преку презентации и дискусии организирани во рамки на неколку панели, со учество на компании членки на …

Повеќе »

Регионален настан „Дијалог помеѓу засегнати страни за намалување на емисиите на јаглерод во земјоделството“

АгФутура Технологии ДООЕЛ – Скопје, македонски партнер во проектот Јаглеродна иницијатива за земјоделство отпорно на климатски промени – КАРБОНИКА, финансиран од Програмата за истражување и иновации на Европската унија – Хоризонт Европа, во рамките на активностите за реализирање на проектот, денеска организира регионален настан на тема „Дијалог помеѓу засегнати страни …

Повеќе »