ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Прв национален симпозиум на млади лекари на 10 и 11 ноември во „Мериот“

    Првиот национален симпозиум на млади лекари во организација на Здружението на лекари специјализанти „ЗЛС Скопје“ ќе се одржи на 10 и 11 ноември во хотел „Мериот“ во Скопје и на дводневната програма свое предавање ќе одржат експерти од Македонија, како и предавачи од други држави. Целта на овој …

Повеќе »

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денеска изнесува 98,69 евра за мегават час, на МЕМО 103,14 евра за мегават час

Согласно податоците за движењето на цените на берзата HUPX во Унгарија за 10 ноември просечната часовна цена на еден мегават час електрична енергија (baseload) изнесува 98,69 евра/mwh, додека на Македонската берза за електрична енергија цената е 103,14 евра/mwh Цената на електричната енергија во текот на дневните часови (9:00 – 15:00) …

Повеќе »

Неделен извештај за измерени средно-дневни вредности на емисии од главните емисиони точки во Цементарница УСЈЕ

  Емисиите од работата на Цементарница УСЈЕ постојано се под граничните вредности определени со Закон Од 2007 година, емисиите на Цементарница УСЈЕ  се мониторираат 24 часа, 365 дена во годината од страна на независен, автоматски систем за мониторинг (вкупна прашина, SO2 и NOx), кои се контролирани од страна на надлежните …

Повеќе »

Општина Тетово и австриската Саубермахер потпишаа договор за воспоставување на јавно приватно партнерство за собирање и депонирање на комунален отпад на цела територија на Општина Тетово до регионална депонија

Општина Тетово и австриската Саубермахер (Saubermacher AG) претставена од Саубермахер Словенија во присуство на претставник на австриската амбасада г-дин Мартин Памер и раководителот на Трговското одделение при Австриската Амбасада г-ѓа Биљана Еделинска денес потпишаа договор за воспоставување на јавно приватно партнерство за собирање и депонирање на комунален отпад на цела …

Повеќе »

Пекевски: Голем интерес кај беровчани за рециклирање преку повратните вендинг машини на Пакомак

Продолжувајќи со зелените и еколошки пракси, Општина Берово сега стана и една од првите општини во земјата кои добија повратни вендинг машини за селективно одложување на отпадот. Овој современ начин на селектирање и управување со отпадот гарантира дека отпадниот материјал ќе заврши на рециклирање, каде што и му е местото, …

Повеќе »

Move TV на МТЕЛ – стриминг платформа со која никогаш нема да ги пропуштите омилените телевизиски содржини!

Групацијата Телеком Србија, преку телекомуникацискиот оператор МТЕЛ, токму од Македонија го започна лансирањето на својата најнова стриминг-платформа, MOVE TV. Оваа најсовремена OTТ платформа за телевизија, радио и видео on demand, која функционира со помош на MOVE Аndroid Box и како самостојна мобилна апликација, ја претставува постојаната посветеност на МТЕЛ за подобрување …

Повеќе »

ИСОС: Патот кон прифаќање на меѓународните сметководствени стандарди и професионални принципи не е лесен, но е единствен и затоа мора да го поминеме

Меѓународниот ден на сметководството, Институтот на сметководители и овластени сметководители на Македонија (ИСОС) упати честитка до сите поединци и деловни субјекти кои ја извршуваат оваа исклучително значајна професија во нашата земја, истовремено потсетувајќи на нејзината улога и значење за економскиот и вкупниот општествен развој. „Една од основните цели на ИСОС …

Повеќе »

Плакета за посебни заслуги и придонес за Клиника Жан Митрев од Црвениот крст на Република Северна Македонија

Медицинскиот тим на Клиника Жан Митрев доби плакета за посебни заслуги и придонес во вежбата по прва помош во итна ситуација – земјотрес, која се одржа во Скопје, во организација на Црвениот крст на Република Северна Македонија. Со симулациски вежби за прва помош на неколку локации во Скопје, за неколку …

Повеќе »

ОКТА со поддршка на кампањата „Помислете на нас“ на Црвениот крст на Град Скопје

ОКТА АД – Скопје со донација на пакети храна наменети за ранливите категории граѓани и годинава се вклучи во кампањата по повод Денот на гладта, која што под мотото „Помислете на нас“ ја организира Црвениот Крст на Град Скопје. Како општествено одговорна компанија, ОКТА во континуитет иницира проекти за поддршка …

Повеќе »

МОТОЦЕНТАР И ИСТ ГЕЈТ МОЛ СО АПЕЛ – ДА ЈА ПОБЕДИМЕ СООБРАЌАЈНАТА НЕКУЛТУРА!

Поттикнати од големиот број сообраќајни незгоди во Скопје кои неретко завршуваат со жртви, „Мотоцентар“, заедно со трговскиот центар „Ист Гејт Мол“ иницираат еднодневен настан, со цел подигнување на јавната свест за важноста на културата во сообраќајот. Именуван како „ДА ЈА ПОБЕДИМЕ СООБРАЌАЈНАТА НЕКУЛТУРА!“, настанот ќе се одржи на 11.11.2023 година …

Повеќе »