ПРЕТПРИЕМНИШТВО

АНАЛИЗА: Отпис на камати – извршителите почнаа со пресметки, застарувањето на долговите направи “хаос”

  Извршителите ги започнаа пресметките за наплата на затезна камата според новите усвоени законски решенија – се стопира наплатата каде износот на каматата го одстигнал главниот долг. Но, во канцелариите на извршителите голем број на граѓани бараат застарување на долговите – како што предвидуваат измените на Законот за облигациони односи. …

Повеќе »

Македонија за првпат домаќин на Европскиот џудо куп за јуниори и јуниорки

Македонија ситно одбројува до почетокот на Европскиот џудо куп кој што за првпат се одржува во нашата земја. Завршени се сите технички подготовки и со нетрпение се очекува пристигнувањето на натпреварувачите и делегациите. Овој викенд Македонија ќе биде домаќин на најдобрите европски џудисти во јуниорска конкуренција Првиот европски куп во …

Повеќе »

Ликовната колонија Галичник во контекст

Имплементацијата на предностите на новата ера во античкиот амбиент на прекрасниот Галичник е како додавање на ново ткиво во организам со дефинирана стратиграфија. Хабитусот помеѓу старото и новото се издигнува во синтеза, синергија, надградба, современост со нагласен културен предзнак. Постојаните мешања и меѓу националниот белег, македонската гордост: културата на нашата …

Повеќе »

Зошто статусот ОЕО е можност за развој на трговијата и економијата на целиот ЦЕФТА регион

  Сигурноста и довербата се клучни зборови во деловниот свет. Дали знаевте дека за тоа постои посебна ознака, онаа која покажува кој е доверлив и проверен партнер? Станува збор за статус на ОЕО. Статусот ОЕО (Овластен економски оператор) е меѓународно признат знак за доверливост и усогласеност со законодавството, кој царинските …

Повеќе »

Суданските лекари штрајкуваат поради платите и лошите услови за работа

Суданските лекари штрајкуваат поради платите и лошите услови за работа додека продолжуваат борбите меѓу армијата и ривалските сили за брза поддршка (РСФ), јави Би-Би-Си. Лекарите велат дека штрајкуваат поради недостиг на соодветен медицински транспорт за пациентите, малиот број медицински персонал, доцнење на платите повеќе од 10 месеци, како и ужасните …

Повеќе »

ССКМ потпиша меморандум за соработка со Meѓународен Центар за Трговија ( ITC )

Во Сојуз на стопански комори се оддржа  средба на која  присуствуваа претседателот на ССК Трајан Ангелоски, потпретседателите Сашо Дукоски и Горан Ѓорѓиевски, Загорка Блажевска директор на Вита Нова и Др. Тристан Еванс заменик претседател на ITC( International Trade Council), а свое видео обраќање имаше и Џејмс Семјуел Јорк Главен извршен …

Повеќе »

Skopje Tattoo Show 2023: Славење на уметноста, културата и самоизразувањето преку мастилo

Енергичниот град Скопје ќе биде домаќин на спектакуларен настан кој ќе ги собере ентузијасти за тетоважи, уметници и љубопитни умови од целиот свет. „Skopje Tattoo Show 2023″, кое ќе се одржи на 26ти и 27ми август во хотел Парк, ветува дека ќе биде волшебна прослава на уметноста, културата и самоизразувањето …

Повеќе »

АлтернАтивА: Ги подржуваме барањата на синдикатите за достојни плати

Зголемувањето на функционерските плати во погрешен тајминг и економско кризни околности како растечката инфлација, има продолжени ефекти кај различни општествени групи. Кога ќе се зголемат платите за 78% на професионалните политичари тогаш не треба да не зачудува што синдикатите се закануваат со протести ако не им се исполнат барањата. Едноставно …

Повеќе »

Европратеникот Валтер Флего на средба со директорот на АППТ, д-р Љупчо Јаневски ја потенцира европската поддршка и социо-економската вредност на туризмот

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот имаше чест и задоволство, како и можност да сподели искуства и да прими конструктивни совети од г-дин Валтер Флего, член на Европскиот парламент, претставник на Renew Europe (Renew) либерална, проевропска политичка групација. На денешниот состанок со директорот Јаневски и претставници од Заедницата на …

Повеќе »

До крајот на август се очекува да биде објавен првиот повик од ИПАРД 3

Првиот повик од Програмата ИПАД 3 се очекува да биде објавен до крајот на август. Со него ќе бидат опфатени мерките 1 и 7, за инвестиции во основни средства на земјоделските стопанства, како и за инвестиции во рурален туризам, диверзификација на фарми и поддршка на микро бизниси. Повикот ќе „тежи“ …

Повеќе »