ФИНАНСИИ

АНАЛИЗА: 31 Октомври – ден на штедење, 51% од депозитите во земјава се во домашна валута, банките во “лов“ на штедачи!

По втор пат годинава вкупните депозити со негативен тренд. На крајот на третиот квартал регистриран е пад од 0,2%. Граѓаните и корпоративниот сектор во банките чува 8,2 милијарди евра. Со затегнување на монетарната политика е регистриран раст на каматите за штедење откако се зголемија каматите за кредитите, пишува Порталб.мк. Каква …

Повеќе »

Величковски од Народната банка: Банката не смее да наплатува за затворање платежна сметка, дебитни и кредитни картички

Банката не смее да наплаќа надоместоци за затворање на платежната сметка, ниту, пак, надоместоци за затворање дебитни или кредитни картички, доколку рамковниот договор којшто го има граѓанинот со банката е постар од шест месеци. Банката е должна веднаш да ја затвори сметката на барање на граѓанинот, или, пак, доколку во …

Повеќе »

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денеска изнесува 122,14 евра за мегават час, на МЕМО 119,38 евра за мегават час

Согласно податоците за движењето на цените на берзата HUPX во Унгарија за 27 октомври просечната часовна цена на еден мегават час електрична енергија (baseload) изнесува 122,14 евра/mwh, додека на Македонската берза за електрична енергија цената е 119,38 евра/mwh Цената на електричната енергија во текот на дневните часови (9:00 – 15:00) …

Повеќе »

НЛБ Банка успешно ги заокружи деветте месеци од годинава, покажува анализата на финансиските резултати на Банката

НЛБ Банка успешно ги заокружи деветте месеци од годинава, покажува анализата на финансиските резултати на Банката за периодот од 01.01.2023 до 30.09.2023 година. Во споменатиот период, НЛБ Банка обезбеди силна кредитна поддршка на населението и бизнисот, зголемувајќи го притоа пласманот на кредитите кон небанкарскиот сектор и обезбедувајќи раст од 6.2% …

Повеќе »

Првиот извештај за имплементацијата на Стратешкиот дијалог Северна Македонија – САД пред Владата

Министерот за надворешни работи Бујар Османи на вчерашната седница на Влада го презентираше првиот Извештај за статусот на имплементација на проектите од Планот за активности во рамките на Стратешкиот дијалог меѓу Северна Македонија и САД. Извештајот е подготвен од Министерството за надворешни работи, како координатор на целокупниот процес, врз основа …

Повеќе »

Ковачевски на отворање на нов објект за форензички испитувања на МВР

Премиерот Димитар Ковачевски денеска ќе се обрати на отворање на нов објект за форензички испитувања на Министерството за внатрешни работи, со почеток во 10:30 часот. Покрај Ковачевски, на настанот обраќања ќе имаат и министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, како и амбасадорот на Делегацијата на Европската Унија во Северна Македонија …

Повеќе »

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денеска изнесува 105,63 евра за мегават час, на МЕМО 112,05 евра за мегават час

  Согласно податоците за движењето на цените на берзата HUPX во Унгарија за 20 октомври просечната часовна цена на еден мегават час електрична енергија (baseload) изнесува 105,63 евра/mwh, додека на Македонската берза за електрична енергија цената е 112,05 евра/mwh Цената на електричната енергија во текот на дневните часови (9:00 – …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Банките “пливаат“ во профити, раст на нефункционалните кредити!

Во првата половина од годинава банките “тријат раце“, профитот на ниво на банкарскиот сектор е зголемен за фантастични 35,3% во споредба со истиот период лани. Од друга страна овој раст на добивката не е засенет од растот на нефункционалните кредити на фирмите и на граѓаните. Само по основ на потрошувачки …

Повеќе »

Битиќи: Ќе предложиме закон за корекција на платите на функционерите, а парите ќе ги насочиме за антикризни мерки

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи најави дека денеска на Влада ќе биде поднсено законско решение за Законот за плати на избрани и именувани лица, за поправедено решение, со кое ќе бидат ослободени дел од средствата за антикризни мерки за најранливите категории граѓани. -Минатата недела Владата донесе одлука и не …

Повеќе »

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денеска изнесува 130,35 евра за мегават час, на МЕМО 140,86 евра за мегават час

Согласно податоците за движењето на цените на берзата HUPX во Унгарија за 16 октомври просечната часовна цена на еден мегават час електрична енергија (baseload) изнесува 130,35 евра/mwh, додека на Македонската берза за електрична енергија цената е 140,86 евра/mwh Цената на електричната енергија во текот на дневните часови (9:00 – 15:00) …

Повеќе »