Breaking News

ВЕСТИ

Стојаноски: Од денеска почнува амандманската расправа за Буџетот за 2024-та година, поднесени 272 амандмани

Претседателот на собраниската Комисија за финансирање и буџет, Бојан Стојаноски на прес-конференција информира дека од денеска почнува разгледувањето на амандмани за Буџетот за 2024-та година во матичното тело. Тој соопшти дека вкупно се поднесени 272 амандмани, од кои 250 се од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата. -Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ …

Повеќе »

Зибери: Институциите не ги почитуваат во целост препораките на Народниот правобранител за соодветна и правична застапеност во јавниот сектор

Народниот правобранител Насер Зибери денеска го претстави Посебниот извештај за следењето на примената на начелото на соодветна и правична застапеност во јавниот сектор и Посебниот извештај од анализата на податоците за полова и образовна застапеност за 2022 година. -Констатација на Народниот правобранител е дека скоро сите помалубројни заедници се застапени …

Повеќе »

ЦУК: Вкупно 1.534 повици за итни случаи

Во Центарот на управување со кризи според последниот извештај имало вкупно 1. 534 повици на единствениот број за итни случаи – 112. – „Реални“ повици за итни случаи биле 41,85 отсто, а 58,15 проценти други, именувани како „неитни повици“, што биле за други потреби на граѓаните или едноставно не биле …

Повеќе »

Маричиќ: Се наоѓаме на клучна точка од нашата историја, мораме да ја искористиме оваа шанса  

– Имајќи ја предвид нашата посветеност и напорите да станеме полноправна членка на ЕУ, очекувам на Европскиот совет идната недела да добиеме препорака да продолжиме со втората Меѓувладина конференција, порача денеска вицепремиерот за европски прашање Бојан Маричиќ пред почетокот на билатералниот состанок со ЕК по „Поглавјето 31 – Заедничка надворешна …

Повеќе »

Доделување на наградите за професионално известување за состојбата на бегалците и лицата без државјанство за 2022 година

Во Скопје денеска ќе бидат доделени наградите за професионално известување за состојбата на бегалците и лицата без државјанство во Северна Македонија за 2022 година. Доделувањето на наградите традиционално се организира од страна на Македонското здружение на млади правници во партнерство со Високиот комесаријат за бегалци при Обединетите нации – УНЦХР …

Повеќе »

Презентација на податоците за почитување на начелото на недискриминација и правична застапеност за 2022 година

Во канцеларијата на Народниот правобранител во Скопје денеска ќе бидат презентирани податоците за почитувањето на начелото на недискриминација и соодветна и правична застапеност за 2022 година. Податоците ќе ги презентира народниот правобранител Насер Зибери. дма/бак/Фото:МИА архива . Извор: МИА

Повеќе »

Седми Светиклиментов научен собир „Мисија и секуларизам“

Седмиот Светиклиментов научен собир на тема „Мисија и секуларизам“ ќе се одржи денеска во свечената сала на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Собир е годишна конференција на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“, која за програмска цел го има вмрежувањето на теологијата со другите науки кои се …

Повеќе »

Панел дискусија за корупција во високото образование

Панел дискусија за корупција во високото образование во Северна Македонија ќе се одржи денеска во „Europe House” во Скопје. Дискусијата ќе биде посветена на корупцијата во високото образование и има за цел да ги истакне предизвиците и можните решенија во врска со овој проблем. Најавени се обраќања на министерот за …

Повеќе »

Научно-стручна расправа „Наставничката професија во современиот образовен и општествен контекст“

Во чест на патрониот празник на факултетот „Св. Климент Охридски“ – Скопје, денеска ќе се одржи научно-стручна расправа на тема „Наставничката професија во современиот образовен и општествен контекст“. На научно-стручната расправа, што ќе се одржи во салата на Ректоратот на УКИМ, како што соопшти Педагошкиот факултет „Св. Климент Охридски“ Скопје, …

Повеќе »

Панел дискусија за подобрување на менталното здравје и зајакнување на жените

Во Скопје денеска ќе се одржи панел-дискусија, дел од кампања за зајакнување на жените и нивното ментално здравје под наслов „Здравјето не е само физичко – ти ја имаш силата“. Настанот е организиран од Центарот за психотерапија, психодијагностика, тренинг и едукација „Неокортекс“, а поддржан од „ДМ дрогерие маркт Македонија“. – …

Повеќе »