НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Конференција „ReThink: Decoding Misinformation“: Да ги преиспитаме штетните навики

„Не е секогаш лесно да се променат навиките, кои многумина ги имаме и ретко ги преиспитуваме, истакна кардиологот, д-р Един Бегиќ на неодамна одржаната, втора по ред конференција „Горлив проблем“ одржана во Црна Гора, а на која беше опфатена темата – Rethink: Decoding Misinformation (Преиспитај: Декодирање на дезинформациите). Тој истакна …

Повеќе »

МБУ со пригодна свеченост го одбележа 21 декември – Денот на наставата на турски јазик во Македонија

Меѓународниот балкански универзитет (МБУ) со пригодна свеченост „Children’s Turkish“ го одбележа 21 декември, денот кога во 1944 година во училиштето Тефејуз се започна со настава на турски јазик, што се смета за почетокот на организирање на настава на турски јазик во Македонија. Овој ден од 2007 година е прогласен за …

Повеќе »

Што е инфомедија, а што подкаст без зборови… конференцијата „ReThink: Decoding Misinformation“ ги дава одговорите

    Инфомедијата е метафора која опишува како дезинформацијата може брзо да се шири од човек до човек, и како вирусно заболување може да влијае на нив, нивните одлуки и постапки“, рече Жизел Бејкер, потпретседателка на компанијата Филип Морис Интернешнел за соработка со научната заедница, на втората по ред конференција …

Повеќе »

АД ЕСМ додели четири нови стипендии за студентите

Четири талентирани студенти од Електротехничкиот факултет и Факултетот за природни и технички науки при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип добија стипендии од АД ЕСМ како дел од практиката за поддршка на образовниот процес и вложување во младиот потенцијален кадар. Стипендиите се во износ од 80.000 денари годишно и се доделуваат …

Повеќе »

ЕОС Матрикс на дебата со студентите од Економскиот факултет при УКИМ – младите сакаат поголема финансиска писменост

Над 50 % од младите лица во Европа сакаат поголема финансиска едукација, а високиот интерес за поголемо познавање на светот на финансиите главно се должи на турбулентната економска состојба. Енергетската криза што ја зафати Европската унија дополнително влијаела на зголемување на потребата од финансиската писменост кај младите лица и можноста …

Повеќе »

Т Бизнис конференција – за нови дигитални перспективи

Македонски Телеком организираше еднодневна бизнис конференција, за повеќе од 300 посетители, со цел да мотивира помасовно користење на дигиталните решенија, но и да презентира иновации за иднината. Сајбер безбедноста, клаудификацијата на бизнисите, хибридните дата центри и решенијата за паметен град беа во фокусот на конференцијата. Експерти од Македонски Телеком и …

Повеќе »

СМАРТ Балкан програмата продолжува да ги јакне капацитетите за општества со одржлив развој

СМАРТ Балкан програмата – Граѓанско општество за поврзан Западен Балкан, продолжува да ги зајакнува капацитетите на граѓанските организации со цел да придонесат кон градење на општества засновани на одржлив развој. Промовирајќи ја партиципативната демократија и евроатлантските интеграции во Западен Балкан, преку јакнење и поттикнување на граѓанските организации и нивните области …

Повеќе »

Одржана првата Школа за напредната срцева слабост

Во организација на Жан Митрев Клиник и Македонското здружение за кардиологија, се одржа првата Школа за напредната срцева слабост. Целта на организирање на Школата е пренесување на новини во лекувањето, примена на нови процедури и оценка на актуелната ситуација во поглед на примена на напредни третмани во Северна Македонија во …

Повеќе »

Емисиите од работата на Цементарница УСЈЕ се под граничните вредности определени со Закон

Од 2007 година, емисиите на Цементарница УСЈЕ се мониторираат 24 часа, 365 дена во годината од страна на независен, автоматски систем за мониторинг (вкупна прашина, SO2 и NOx), кои се контролирани од страна на надлежните органи. Компанијата не е во можност на каков било начин да влијае врз резултатите. • …

Повеќе »

На МБУ се одржа предавање на д-р Муктедар Кан, универзитетски профеор од САД

Меѓународниот Балкански Универзитет во Скопје беше домаќин на еден од највлијателните американски академици во областа на компаративната политика, меѓународните односи и политичката теорија, проф. д-р Муктедар Кан од Универзитетот во Делавер, кој одржа предавање на тема „Хегемонијата на САД и глобалниот поредок поддржан од САД, предизвик како никогаш досега“. „САД …

Повеќе »