Маријан Салзман ги открива трендовите за 2024 година: „На работ на надежта“


Во нејзиниот нов и долгоочекуван извештај „Трендови за 2024: На работ на надежта“, Маријан Салзман открива 24 трендови кои ќе го обликуваат светот во следната година. Специјалистот за трендови, Салзман, виш потпретседател за глобални комуникации во Philips Morris International, секоја година нуди план за движење кон иднината. Меѓу 24 трендови што ги предвидува за 2024, се издвојува врската што ги спојува: „Постои невидлива нишка што ги поврзува: глобалната потрага по разум, утеха и решенија“, објаснува Салзман.


Позелени градови


Постои голема загриженост поради ублажување на влијанието на глобалното затоплување во градовите, чии тротоари, покриви и други површини ја апсорбираат топлината и придонесуваат за создавање жешки острови, пораст на температурите, загадување на воздухот, како и болестите и смртните случаи предизвикани од топлина. Како тоа да се реши? Делумно, со зголемување на зелените површини и адаптирање на инфраструктурата така што тие ја одбиваат топлината наместо да ја апсорбираат. За да се направи ова, треба да се инвестира во покриви што ја рефлектираат сончевата светлина, зелени коридори, градини на покриви и понекогаш во наједноставното и најефективното: многу бела боја, која ги рефлектира сончевите зраци.

Внимание на генерацијата Z


По децении на забрзаната култура на гужва што го карактеризира современото општество, генерацијата Z повикува на запирање. Меѓу трендовите што ја зафаќаат оваа нова генерација се буквалното „гниење“ во креветот (поминување долги периоди под покривка додека се будни) и одлучување за прекини (периоди на „полнење“ без социјална интеракција, вклучувајќи и разговор) и испраќање текстуални пораки. Овие млади луѓе ја отфрлаат хиперпродуктивноста и конкурентноста во корист на опуштањето и спокојството. Нешто што се пренесува и во светот на работата, каде многу млади претпочитаат работни места со мала одговорност и стрес.

Домаќинства за едно лице


Во светот се зголемува бројот на домаќинства со еден човек. Според ОН, 35% од домаќинствата во светот ќе бидат со едно лице во 2050 година, за разлика од 23% во 1985 година. Во Скандинавија, повеќе од четири од десет домаќинства се веќе домаќинства со едно лице. Оваа промена предизвика неколку трендови бидејќи компаниите се обидуваат да ги задоволат потребите на „осамените“, што се гледа во сè, од порастот на друштвените игри за едно лице до порастот на понудите за соло патувања, до поединечни порции храна или персонализирани четботови со вештачка интелигенција.

Други видови работници


Овој тренд зборува за тоа како јазот меѓу оние кои имаат факултетско образование и оние кои немаат, благо се намалува. Во 2024 година, се очекува повеќе компании да ги отстранат барањата за дипломи за вработување и повеќе средношколци ќе се откажат од колеџот во корист на програмите за стручна сертификација и стажирање. Салзман предвидува дека повеќе компании ќе вработуваат луѓе врз основа на нивниот начин на размислување за решавање проблеми (благодарение на вештачката интелигенција), наместо на нивната факултетска диплома, и ќе има поголем фокус на корпоративните програми за надградба и преквалификација за да се задржат талентите.

Постарите лица се снаоѓаат

Луѓето над 65 години претставуваат приближно 10 отсто од светската популација. Се очекува овој процент да се зголеми на 16% во 2050 година и 24% во 2100 година, што има широк спектар на импликации, посебно кога станува збор за тоа каде, како и со кого ќе живеат сите овие постари лица. Почнувајќи од 2024 година, ќе видиме како се консолидира тенденцијата на постарите луѓе да се групираат во заедници, реални и виртуелни, за да се соочат со предизвиците на стареењето. Ќе има и зголемување на полукомуналното живеење, заеднички станбени заедници за стари лица кои интегрираат приватни простори за живеење и заеднички области.

Други трендови што треба да се имаат на ум:

Подемот на петтиот сталеж: Во оваа последна деценија, нетрадиционалните извори на моќ, како што се социјалните мрежи и блоговите, станаа значајни. Сега, како „сопственици“ на оваа сфера на влијание, граѓаните на светот ќе работат заедно за да ја искористат оваа моќ за добро и да се борат против дезинформациите.

Стоп за автомобилската култура: Градовите ширум светот ќе ги вратат луѓето во центарот на урбаното планирање преку пешачки зони без автомобили, реновирани паркинзи, мерки за смирување на сообраќајот, финансиски стимулации за електрични велосипеди итн.

Мудроста на предците: Алатките и техниките од минатото, како што се рекултивација на древните шумски насади и земјоделски практики, ќе бидат усвоени и вреднувани низ целиот свет за да се поправат штетите предизвикани од современите техники за користење на земјиштето.

Излегување во природа: Нашиот вид е програмиран да бара врски со природата, но огромниот број часови што модерните луѓе ги поминуваат во затворен простор доведува до чувство на изолација, па дури и страв од природниот свет. „Немојте да се изненадите ако во 2024 година повеќе училишта, влади и заедници сериозно се зафатат да ги извлечат луѓето надвор“.

Враќање на аналогното: Сè додека луѓето продолжуваат да се спротивставуваат на вештачкиот живот базиран на екран, сè што е аналогно ќе добива популарност. „Немојте да се изненадите ако оваа година на листите со желби видите филмски камери и прекрасни канцеларии.

Стимулации за подобро консумирање: Понекогаш на луѓето им треба мал притисок за да донесат попаметни одлуки, без разлика дали се работи за животната средина или за нивното физичко здравје. Почнувајќи од 2024 година, повеќе локални самоуправи и компании ќе го сфатат ова.

Чувајте се од загадувањето со врева: Загадувањето на животната средина не е ограничено на смог, лош квалитет на водата и микропластика во воздухот. Исто така, постои зголемена закана од загадување со бучава, што може да предизвика реакција на телото на стрес, да ја зголеми депресијата, да ја наруши когнитивната функција на децата и да го наруши спиењето, меѓу другите штетни здравствени ефекти. Затоа, почнувајќи од 2024 година, во повеќе градови ќе бидат поставени камери за бучава.

Станете!: Според СЗО, 500 милиони луѓе ќе развијат срцеви заболувања, дебелина, дијабетес или друга болест која може да се припише на физичката неактивност помеѓу 2020 и 2030 година, ако владите не преземат итни мерки да ги поттикнат луѓето да се движат. „Соочени со растечките егзистенцијални закани на неколку фронтови, неограничениот хаос и неорганизираност и речиси неразбирливото ниво на технолошки промени, на светското население му е доста. Во 2024 ќе се обидеме да вратиме одредена контрола“, предвидува Салзман.

Целосниот извештај за трендовите за 2024 година може да се преземе ТУКА.