Технолошките компании отпуштија 34.000 луѓе од почетокот на годината


Технолошките компании отпуштиле 34. 000 луѓе од почетокот на годината, пишува Фајненшл Тајмс, кој се повикува на податоци од специјализираната веб-страница Layoffs.


Експертите веруваат дека фирмите отпуштаат вработени бидејќи се фокусираат на нови активности и области како што е генеративната вештачка интелигенција (ВИ).


Од почетокот на 2024 година, отпуштија работници 38 технолошки компании, а меѓу нив се Мајкрософт, Снеп, Ибеј и Пејпал.

Сепак, отпуштањата во технолошкиот сектор не се толку бројни како на почетокот на минатата година. Во целата 2023 година, 263. 000 луѓе беа отпуштени во технолошкиот сектор. ссм/фото: архива .


Извор: МИА