Breaking News

korisnik

ШП-АРТ-УМЕТНОСТ на Меѓународната ликовна колонија „Вевчански видувања 2024“

Околу 30 уметници од земјава и од странство учествуваат на 13. Меѓународна ликовна колонија „Вевчански видувања 2024“, што од 22 јуни до 6 јули ќе се одржува во Вевчани. На настанот се и избраните млади таленти од Конкурсот за млади сликари 2024, што го распишаа Шпаркасе Банка АД Скопје и …

Повеќе »

Преку дијалог со сметководителите, ИСОС најави подготовка на анализа и препораки за цените на услугите во овој сектор

Доследната примена на законската регулатива, на меѓународните стандарди за финансиско известување, на етичките принципи на професијата, како и континуирано стручно усовршување на сметководителите, беа дел од темите за кои се дискутираше на новиот серијал средби помеѓу членовите на раководниот тим на Институтот на сметководители и овластени сметководители (ИСОС) и претставниците …

Повеќе »

Амбасадорите Дејвид Гир и Кшиштоф Гжелчик во Македонски Брод – граѓаните заинтересирани да реализираат проекти со ЕУ-поддршка

Општина Македонски Брод има огромен потенцијал за развој, а во тој процес од голема помош е поддршката од Европската Унија. Ова беа само дел од ставовите на граѓаните на Македонски Брод, со кои Амбасадорот на ЕУ, Дејвид Гир, и полскиот Амбасадор, Кшиштоф Гжелчик, вчера имааа отворена средба во Домот на …

Повеќе »

Каратистите на „Макпетрол“ се пласираа на Светските Боречки Игри во Саудиска Арабија

Витомир Трајковски и Стефан Стојановиќ, членови на скопскиот карате-клуб „Макпетрол“, обезбедија пласман на Светските боречки игри 2023 година кои ќе се одржат од 20 до 30 октомври во Ријад, Саудиска Арабија. Трајковски ќе бори во категоријата под 85 килограми, а Стојановиќ ќе учествува во категоријата над 85 килограми. Известување за …

Повеќе »

КАЗИНО „ФЛАМИНГО“ ХОТЕЛ – ГЕВГЕЛИЈА СТАНА ГЕНЕРАЛЕН СПОНЗОР НА ФК „КОЖУФ“

На голема радост на Гевгеличани ФК „Кожув“ доби генерален спонзор. Компанијата Макотен ДООЕЛ Гевгелија, како носител на светски реномираниот австриски бренд „Новоматик“ во чија групација е и „Казино Фламинго“ во Македонија, одлучи да ги поддржи амбициите на менаџментот и спортскиот колектив на ФК „Кожув“. Настрана од средствата, кои задолжително се …

Повеќе »

Зголемување на каматните стапки на банките и штедилниците

Според соопштението на НБРМ за движењата на каматните стапки во јули 2023, забележано е месечно зголемување на просечната каматна стапка на вкупните депозити, при што во јули таа изнесува 1,50%.  Просечната каматна стапка  на вкупните кредити исто така бележи раст и изнесува 5,49%. Во јули 2023 година, просечната каматна стапка …

Повеќе »

Позначајни движења кај останатите финансиски институции (ОФИ): втор квартал на 2023 година

Во вториот квартал на 2023 година, вкупните средства на останатите финансиски институции (ОФИ), изнесуваат 196.853 милиони денари и се зголемени за 8.967 милиони денари, на квартално ниво. Анализата на учеството на потсекторите на ОФИ во вкупните средства на ОФИ покажува дека пензиските фондови имаат најголем удел од 65,4%, а по …

Повеќе »

Тренчевска:Со заеднички предлози до системски решенија за подобар живот на сите пензионери

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска се сретна со Претседателот на партијата на пензионери, Илија Николовски и претставници од партијата. На средбата се разговараше за актуелните барања на пензионерите за покачување на пензиите како и потенцијалните решенија кои можат да донесат подобар квалитет на живот на ранливите категории …

Повеќе »

Авиокомпаниите повторно ќе заработуваат во 2023 година

Според индустриските експерти, авиокомпаниите повторно ќе зароботуваат во 2023 година како што патувањето се враќа. Пандемијата COVID-19 го погоди авиобизнисот тешко, но има знаци дека работите почнуваат да се подобруваат. Со повеќе луѓе кои се вакцинираат и со отстранувањето на ограничувањата за патувањето, авиокомпаниите очекуваат значително зголемување на барањето во …

Повеќе »

McDonald’s ги прекршил законите за работа со деца

Истрагата откри дека франшизата на McDonald’s ги прекршила законите за работа со деца. Беше откриено дека франшизата имала запослени малолетници подолг временски период од дозволениот според законот. McDonald’s изјави дека го зема сериозно ова дело и работи со франшизата да се обезбедат праведни услови за работа за сите запослени. Според …

Повеќе »