Breaking News

Од почетокот на руската инвазија во Украина како исчезнати се водат  37.000 лица


Украинските власти денеска објавија дека од почетокот на руската инвазија исчезнале околу 37.


000 цивили и војници, што е нецелосна бројка бидејќи Русија окупирала речиси 20 отсто од националната територија, јави Бета. „Речиси 37. 000 лица исчезнаа, вклучувајќи деца, цивили и војници.


Оваа бројка може да биде уште поголема“, напиша украинскиот комесар за човекови права Дмитро Лубинец на својот профил на Фејсбук.

Од почетокот на руската инвазија, на 24 февруари 2022 година, загинаа неколку десетици илјади лица, цивили и војници, но не постои општа проценка утврдена од сигурни извори.


Процедурите за идентификација на загинатите и исчезнатите може да траат неколку месеци. Украинската и руската армија само во ретки прилики објавуваат биланс на загинати војници.

Не е познат и бројот на цивилни жртви бидејќи нема сигурни информации на териториите окупирани од Русија од почетокот на инвазијата. сд/фото:МИА архива .


Извор: МИА