Breaking News

Мултимедијалната патувачка стрип изложба „CAN for Balkans“ вечер во Велес


По Романија, Албанија, Белгија и Србија, токму Велес ќе биде центар на стрип културата во земјава. Уметници и сценаристи, стрип теоретичари, професори, љубители на стрипот и гости од земјава и од странство ќе присуствуваат на отворањето на изложбата „CAN for Balkans“ вечер во 20 часот во Ликовниот салон во Велес, информираше Томе Трајков од Стрип-центарот на Македонија-Велес.


Трајков кој воедно е и член на меѓународното стрип жири „Can for Balkans“ рече дека изложбата „CAN for Balkans” е составена од две тематски целини, од кои на првата се презентирани графичко-секвенцијални дела пристигнати на минатогодишниот меѓународен стрип-конкурс на тема „Балканот низ историјата”.


На втората, која е резултат од повеќегодишните истражувачки студии за историскиот стрип на Балканот, изложени се најрепрезентативните историски стрипови на романски, српски, албански и македонски автори, односно на историски стрипови од земјите од каде што се партнерските организации на проектот. Посетителите ќе можат да ја посетат оваа изложба посветена на историјата на Балканот се до 27 март.

Пред изложбата, во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ од 11.30 часот ќе се одржи презентација на македонски историски стрип од Александар Стеванов. Од 13.00 до 14.30 часот ќе има разговор со Бошко Караџов, автор на книгата „Естетика на стрипот“. Од 16.30 до 17.30 часот ќе биде промовирана книгата „Стрип и моќ – Хероите и суперхероите како геололитичка алатка“ од Андреа Силвестри, амбасадор на Италија во земјава.


Од 18 до 19.30 часот ќе има дебата „Can for Balkans – Балканот во историјата низ призмата на пропаганда, клишеа и стереотипи“.

Настанот е во организација на Стрип-центар на Македонија како партнер во проектот CAN for Balkans, кофинансиран од Европската унија преку програмата „Креативна Европа“, а локални партнери се Општина Велес и ЛУ Народен музеј – Велес. ад/хс/